Boka Kotorska, jednodnevni izlet iz Dubrovnika

Perast Boka Kotorska Crna Gora

U suradnji s Cava Tours iz Dubrovnika donosimo vam mali pregled zanemenitorsti bokokotorskog zaljeva i preporučamo Cava Tours i njihov jednodnevni izlet iz Dubrovnika u Crnu Goru. Crnogorski Bokokotorski zaljev, ili Boka Kotorska, prekrasna je destinacija koju često nazivaju najjužnijim fjordom u Europi. Unatoč izgledu poput fjorda, tehnički je riječ o ria-potopljenoj riječnoj dolini. Zaljev, sa svojim visokim planinskim vrhovima, kristalno čistim morem i stjenovitom obalom ukrašenom slikovitim obalnim gradovima, osvaja posjetitelje svojim zadivljujućim krajolikom i bogatom kulturnom baštinom. U ovom ćemo vodiču zaroniti u čuda Boke kotorske, istražujući njezina značajna odredišta poput Kotora, Perasta i Herceg Novog.

Geografija i položaj

Smješten u sjevernom dijelu Crne Gore, Boka Kotorska je smještena u blizini granice s Hrvatskom i izlazi na Jadransko more. Tjesnac Verige širok četvrt milje služi kao ulaz u zaljev, povijesno pružajući zaštitu od osvajača. Ovaj uski prolaz utvrdili su Mlečani, ostavljajući niz utvrđenih gradova unutar zaljeva.

Unatoč svom povijesnom značaju i mjerama zaštite, tjesnac Verige dovoljno je širok za prihvat brodova za krstarenje, što doprinosi popularnosti zaljeva kao turističkog odredišta. Vijugava cesta oko zaljeva otkriva niz malih gradića, od kojih svaki nudi jedinstvene atrakcije za one koji žele otići izvan užurbanih vrućih točaka Kotora i Perasta.

Grad Kotor

Grad Kotor, smješten na južnom kraju zaljeva, ističe se kao najpoznatija destinacija u Boki Kotorskoj. Njegov srednjovjekovni stari grad koji se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine okružen je s pet kilometara gradskih zidina, koje su izgradili Bizantinci i Mlečani od 9. do 12. stoljeća za zaštitu od osvajača.

Unutar zidina posjetitelji se kreću kroz labirint uskih popločanih uličica, otkrivajući skrivene dragulje poput crkava u venecijanskom stilu, užurbanih trgova i šarmantnih stubišta koja vode u brda. Unatoč tome što je popularno mjesto, posebno kada su kruzeri u luci, Kotor nudi mirne kutke i ušuškane kafiće za one koji traže predah od gužve.

Što raditi u Kotoru?

  1. Uspnite se na gradske zidine: Popnite se uz 1350 stepenica gradskih zidina za panoramski pogled na Boku kotorsku s tvrđave Svetog Ivana (San Giovanni).
  2. Istražite katedralu svetog Tripana: Divite se freskama u katedrali svetog Tripana koje prikazuju bogatu povijest grada.
  3. Posjetite Pomorski muzej: Uronite u pomorsku povijest zaljeva u Pomorskom muzeju.
  4. Otkrijte Kotorski muzej mačaka: Obavezna posjeta za ljubitelje mačaka, ovaj neobični muzej slavi povezanost grada s mačkama.
  5. Opustite se na kotorskoj plaži: Sunčajte se ili plivajte na kotorskoj šljunčanoj plaži, smještenoj sjeverno od starog grada.
  6. Iskusite lokalne okuse: Prepustite se crnogorskom vinu u vinskom baru Old Winery ili istražite dnevnu tržnicu na rivi ispod gradskih zidina.

Perast: Venecijanski san

Nasuprot moreuza Verige, Perast je šarmantan gradić smješten 12 kilometara ili 20 minuta vožnje sjeverno od Kotora. Često se smatra najljepšim gradom u zaljevu, Perast se može pohvaliti palačama i crkvama u talijanskom stilu, koje podsjećaju na malu Veneciju. Procvjetavši pod venecijanskom vladavinom, Perast je postao značajna pomorska baza s palačama na obali koje odražavaju njegovu stratešku važnost.

Tiši od Kotora, Perast je grad bez automobila, koji potiče na istraživanje pješice. Unatoč nekim zgradama koje pokazuju znakove starenja ili su u fazi renoviranja, Perast je zadržao veličanstveni izgled i prekrasno okruženje. U zaljevu ispred Perasta, otočići blizanci Sv. Juraj i Gospa od Škrpjela doprinose draži grada.

Gospa od Škrpjela i izlet brodom

Vidljivi iz Perasta, otoci blizanci imaju vjerski značaj, a Gospa od Škrpjela je umjetno stvoreni otok osnovan prije više od 600 godina. Legenda kaže da su dva brata mornara, od kojih je jedan imao povrijeđenu nogu, na stijeni u blizini Perasta ugledala ikonu Bogorodice. Nakon što je bratova noga čudesno ozdravila, zavjetovali su se da će na tom mjestu sagraditi crkvu. Mornari su dok su prolazili dodavali kamenje, stvarajući otok na kojem je sagrađena crkva.

Izlet brodom do Gospe od Škrpjela vrhunac je doživljaja Boke Kotorske. Za oko 5 € po osobi, posjetitelji mogu uživati u povratnoj vožnji brodom, provodeći 45 minuta na otoku. Ovo vrijeme omogućuje vođeni obilazak crkve i muzeja, koji nudi uvid u fascinantnu povijest otoka.

Herceg Novi

Smješten na ulazu u Boku Kotorsku, Herceg Novi je najveći grad u Boki Kotorskoj. Prethodno popularno odredište za plažu, doživjelo je pad turizma tijekom jugoslavenskih ratova. Danas je Herceg Novi manje turističko mjesto, oko 29 kilometara od Kotora.

U predgrađu grada nalaze se moderne visoke zgrade, ali stari grad ili Stari Grad, smješten prema vodi, odiše šarmom s ukrašenim crkvama, popločanim ulicama i ostacima gradskih zidina . Posjetitelji Herceg Novog mogu se baviti raznim aktivnostima, uključujući vožnju kajakom, šetnju i brdski biciklizam oko planine Orjen.

Boka Kotorska u Crnoj Gori mami putnike svojim jedinstvenim spojem mediteranskog šarma i krajolika nalik fjordovima. Bilo da istražujete povijesne ulice Kotora, divite se venecijanskoj eleganciji Perasta ili otkrivate šarm starog svijeta Herceg Novog, zaljev nudi raznolik raspon iskustava. Od kulturnih znamenitosti do prirodnih čuda, Boka Kotorska stoji kao svjedočanstvo bogate povijesti i zadivljujuće ljepote ovog jadranskog dragulja.

Sponzorirani sadržaj: Cava Tours

jeftine božićne lampice Previous post Božićne lampice, sve što niste znali