Prednosti probiotika za odrasle

Probiotici nisu samo za malu djecu. Ovi moćni organizmi pomažu vam da ostanete zdravi i jaki, posebno kako starite, pa nije ni čudo da je potražnja za probiotičkim dodacima u online ljekarnama u porastu. Ali što su probiotici? Kako oni rade? I kako ih možete uključiti u svoju svakodnevnu rutinu kako biste iskoristili prednosti? Ovaj članak će odgovoriti na sva vaša pitanja o probioticima i kako ih ugraditi u svoj svakodnevni život kako biste svoje tijelo održali što zdravijim.

Što su probiotici?

U zdravom, uravnoteženom ljudskom tijelu postoje stotine različitih vrsta bakterija i drugih mikroorganizama koji svi igraju ulogu u održavanju ispravnog zdravlja. Probavni trakt je jedno mjesto gdje žive ti mikroorganizmi; pomažu u svemu, od metaboliziranja hrane do proizvodnje vitamina i borbe protiv štetnih napadača. Postoji mnogo različitih vrsta probiotičkih dodataka dostupnih u lokalnim trgovinama, ljekarnama i trgovinama prirodnom hranom. Odaberite visokokvalitetan proizvod koji sadrži i dobre i loše bakterije kako biste osigurali odgovarajuću ravnotežu. Uvijek provjerite datum isteka kada kupujete proizvode koji sadrže probiotike – najbolje je kupiti svježe sastojke. Slijeđenje savjeta liječnika još je jedan važan čimbenik u uzimanja učinkovitih probiotičkih dodataka.

Postoji li pravo vrijeme?

Prije nego što uopće počnete odlučivati ​​jesu li probiotici pravi za vas, potrebno je uzeti u obzir jedan važan čimbenik: vrijeme. Ako odlučite uzimati dnevni dodatak probioticima, budite sigurni da se uklapa u vaš raspored. Probiotički suplementi najbolje djeluju kada se uzimaju oko obroka. Iako nema teškog istraživanja o tome koliko dugo probiotici traju nakon uzimanja, većina njih ima očekivani životni vijek od oko 8 sati. Nakon tog razdoblja većina postaje neučinkovita.

Zašto jednostavno ne popiti tabletu?

Jedan od razloga za uzimanje probiotika je taj što loše bakterije mogu uzrokovati probleme poput proljeva, plinova i nadutosti. Ovi simptomi su često kratkoročne nuspojave drugih bolesti ili lijekova. Na primjer, ako uzimate antibiotike za liječenje infekcije, oni mogu uzrokovati nelagodu poput nadutosti (plinovi) ili proljeva. Ako uzimate lijek za razrjeđivanje krvi, vaše tijelo također može izazvati neke neugodne nuspojave kao rezultat djelovanja tih lijekova; to uključuje stvari poput krvave stolice i povraćanja. Neki ljudi čak dožive zatvor dok uzimaju određene lijekove. Svakodnevnim uzimanjem probiotika pomažete osigurati da štetni mikroorganizmi u vašem crijevu ne porastu na razine koje ometaju normalnu probavu.

Previous post Odaberite idealan vrtni kamin za svoj dom.
Next post Zašto koristiti kolagen?