4 razloga zašto odabrati monažnu kuću

montažna kuća

Želite izgraditi novi dom, ali niste sigurni kojim putem krenuti? Montažne kuće dugo su se smatrale manje poželjnom opcijom u odnosu na klasične kuće, koje preferiraju većina graditelja i vlasnika kuća. Međutim, današnje montažne kuće su superiornije u mnogočemu u usporedbi sa zidanim kućama posebno s obzirom na vrijeme, energiju, cijenu i fleksibilnost dizajna. Donosimo 4 razloga zašto biste trebali razmisliti o odabiru montažne kuće.

Kvaliteta gradnje

Montažne kuće lakše se i brže grade. Materijali za građenje su prirodnog porijekla (gips, drvo, kamena vuna), koji se lako recikliraju i ponovno koriste. Ova stavka izuzetno je poželjna u današnje vrijeme zelene tranzicije, energetske učinkovitosti i samo održivosti gradnje. Studije su pokazale da montažne kuće koriste oko 40% manje resursa od običnih kuća, a dobivena izolacija je puno bolja, što dovodi do poboljšane energetske učinkovitosti. Možete uštedjeti novac na računima za struju, koji onda možete uložiti u dodatno opremanje doma.

Brza i učinkovita izgradnja

Montažne kuće traju dulje: mnogi ljudi pretpostavljaju da montažne kuće nisu jake ili čvrste kao obične kuće od cigle i betona međutim, moderne tehnike omogućuju graditeljima stvaranje iznimno izdržljivih struktura s minimalnim otpadom. Zapravo, mnoge od ovih kuća traju puno dulje od svojih tradicionalnih kopija – više od 50 godina umjesto 30 ili 20 godina – što znači da nećete morati vršiti popravke desetljećima nakon što se uselite u svoj dom! Kod montažnih kuća dobivate upravo ono što želite: ako planirate graditi dom po mjeri, potrebno je vrijeme i trud da sve bude savršeno, dok je u ovom slučaju sve već isplanirano za vas. Ne trebate brinuti o tome pristaje li nešto savršeno; sve je već postavljeno unaprijed od strane stručnog tima. Kuća se gradi izvan gradilišta u tvornici, tako da se može izgraditi brže od bilo koje druge opcije. Dok konvencionalna gradnja može trajati mjesecima, svoju montažnu kuću možete pripremiti i useliti u roku od nekoliko tjedana.

Cijena montažne kuće

Budžet potreban za izgradnju montažne ili klasične kuće, svakako će biti jedan od najvažnijih faktora za odabir između ove dvije opcije. S obzirom na cijeli proces gradnje montažne kuće, a i ostale pripreme (papirologija, zemljište, materijal, izrada, dorada, opremanje), cijena po kvadratu montažne ili zidane kuće gotovo je identična. Nekada su montažne kuće bile jeftinije, ali danas to ipak više nije tako. Ipak, imajući na umu sve prednosti koje montažne kuće nude, bez obzira na cijenu, većina investitora se danas odlučuje upravo za ovu opciju.

Sigurnost i adaptacija

Montažne kuće omogućuju visok stupanj komfora. Svi slojevi konstruktivnih elemenata odabrani su i posloženi na način da čuvaju toplinu, reguliraju vlagu i nemaju nikakvih dodatnih štetnih zračenja. Upravo zbog toga ove vrste kuća osvojit će vas svojom toplinom već prilikom prvog ulaska u njih. Ukoliko se nakon određenog vremena odlučiti za neke preinake i adaptaciju prostora – kod montažnih kuća to je najlakše izvesti. S obzirom na pregradne zidove, koji se lako uklanjanju i probijanju, raspored prostorija može se vrlo lako izmijeniti. Zbog postojeće konstrukcije koja jednostavno može tvoriti novu cjelinu, nadogradnju je, također, vrlo jednostavno izvesti.

S obzirom na modularnost, kvalitetnu izradu te brzinu izgradnje montažnih objekata i kuća pomoću panela ne treba se čuditi da je u zapadnoj Europi više od trećine novo izgrađenih kuća upravo ovakvom tehnikom. Nadamo se da će navedene prednosti i Vas potaknuti da izaberete upravo ovu opciju za svoj dom! Krenete li tim putem jedna od adresa koju trebate posjetiti je i portal WebGradnja gdje možete pronaći veliki broj tvrtki koje su specijalizirane za izgradnju montažnih kuća.

Naslovna fotografija: Curtis Adams

Šarene kreamičke pločice Previous post Pričamo o keramičkim pločicama
Next post Kako nedostatak željeza može utjecati na zdravlje žena