9 najboljih čajeva za imunološki sustav

Najbolji način da zaštitite svoj imunološki sustav od bolesti i bolesti je da ga održavate u dobrom radnom stanju kroz zdrave navike kao što su tjelovježba, dobra prehrana, dovoljno sna i izbjegavanje alkohola i duhana. Naravno, važno je i ono što unosite u svoje tijelo, stoga pazite da pijete prave čajeve koji će podržati vaš imunološki sustav tijekom cijele godine. Prije nego što se uputite do svoje online ljekarne pročitajte članak o 9 vrsta čajeva koji su odlični za imunitet.

Crni čaj

Crni čaj je jedno od onih pića koje ima reputaciju dobrog za vaš imunološki sustav. Iako može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava, ne pruža veliku korist kada je u pitanju borba protiv bolesti i jačanje imuniteta. Zapravo, crni čaj sadrži kofein, koji bi mogao imati negativne učinke na obrasce spavanja i razinu energije. Ako volite piti crni čaj za borbu protiv prehlade i gripe, pijte crni čaj u trenucima kada vam nije potrebna pamet – poslijepodne ili navečer, a ne ujutro!

Oolong čaj

Oolong čaj, vrsta kineskog čaja, sadrži polifenole koji imaju antioksidativna svojstva. Polifenoli u čaju često se kategoriziraju kao katehini i mogu pomoći u zaštiti vašeg imunološkog sustava od oksidativnog stresa inhibiranjem oksidacije u imunološkim stanicama. Oolong čaj je također bogat izvor katehina kao što su epigalokatehin galat (EGCG), epikatehin galat (ECG) i epikatehin (EC). Smatra se da ovi katehini pružaju dobrobiti za zdravlje srca i krvnih žila, ali imaju i druge potencijalne prednosti. Studija objavljena u Cancer Biology & Therapy pokazala je da ekstrakt oolong čaja ima potencijalne učinke protiv raka na stanice raka prostate.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, ali jeste li znali da je također utvrđeno da jača vaš imunološki sustav? U studiji koju je provelo Sveučilište grada Osake, pokazalo se da zeleni čaj povećava aktivnost stanica zvanih neutrofili – tjelesnih agenasa za borbu protiv infekcija. Zasebna studija objavljena u Nutritionu pokazala je da su ljudi koji su pili ekstrakt zelenog čaja doživjeli značajno poboljšanu imunološku funkciju i smanjenje broja bijelih krvnih stanica. Istraživači su nagađali da su ti učinci posljedica antioksidativnog spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG), koji se prirodno nalazi u nekim čajevima. U studijama na životinjama pokazalo se da EGCG štiti od alergija i astme, kao i od bakterijskih i virusnih infekcija.

Bijeli čaj

Iako postoje iznimke od svakog pravila, bijeli čaj se smatra jednom od najboljih opcija za jačanje imunološkog sustava. Ova delikatna sorta čaja nudi širok raspon zdravstvenih prednosti; međutim, najviše se pokazalo da pomaže u borbi protiv infekcija i sprječavanju sezonskih bolesti. Osim toga, zbog njegovog relativno blagog profila okusa (u usporedbi sa zelenim i crnim čajevima), možete biti sigurni da konzumacija šalice bijelog čaja neće umanjiti vaš dan. Ako tražite nešto jednostavno, ali učinkovito, pokušajte ujutro zamijeniti kavu bijelim čajem!

Pu-erh čaj

Pu-erh čaj je u praksi više od 4000 godina i poznat je kao jedan od najboljih čajeva za vaš imunološki sustav. Pu-erh čaj pomaže u održavanju zdravlja i štiti od prehlade, gripe i drugih uobičajenih tegoba. Ne samo da jača vaš imunološki sustav, već i pomaže u zaštiti od bolesti. Pu-erh čaj se može piti vruć ili hladan, ovisno o vašim željama. Ovaj čaj je također koristan za osobe s osjetljivim želucem pa ako ste netko tko pati od nadutosti ili nelagode pri ispijanju toplih napitaka, onda bi pu-erh možda vrijedilo probati. Postoje tri različite vrste pu-erha koje se razlikuju u metodama prerade, ali sve nude zdravstvene prednosti.

Čaj Rooibos

Rooibos čaj je crveni biljni čaj prirodnog slatkog okusa napravljen od lista porijeklom iz Južne Afrike. Zapravo, rooibos na afrikaansu znači crveni grm – ime je dobio po svojoj boji i okusu. Rooibos je stekao popularnost svojom reputacijom za promicanje zdravlja i dobrobiti. Na današnjem tržištu postoji mnogo marki rooibos čaja, pa ako ste novi u rooibos čaju, postoji mnogo vrsta koje možete isprobati kako biste odredili koja je najbolja za vas.

Mate čaj

Mate je možda nov za one koji piju čaj u Sjevernoj Americi, ali to se brzo mijenja. To je vrsta yerba matea, biljnog napitka popularnog u Južnoj Americi. Sadrži antioksidanse i ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Mate je izvrsna alternativa kavi i široko je dostupan u većini supermarketa.

Honeybush čaj

Honeybush čaj je čaj bez kofeina koji nije previše gorak i ima lagani okus. Također ima malo tanina, što ga čini izvrsnim izborom za pravljenje ledenih biljnih čajeva. Ako kod kuće napravite svoju mješavinu od medljike, limunske trave, paprene metvice i listova maline, razmislite o dodavanju malo limunovog soka kako biste uravnotežili okuse. Honeybush također može pomoći u smanjenju upale – savršeno za upalu grla ili prehladu.

Đumbirov čaj

Pokazalo se da đumbir poboljšava imunološku funkciju povećanjem antioksidativne aktivnosti i smanjenjem oksidativnog stresa i upale. U studiji na miševima hranjenim pitkom vodom koja je sadržavala 1% ekstrakta korijena đumbira, oni koji su primali đumbir doživjeli su značajno smanjenje upalnih markera i razine faktora tumorske nekroze (TNF)-alfa. U međuvremenu, doživjeli su značajno povećanje interleukina-2 (IL-2) i IL-4, koji su važni za imunitet. Od svih dostupnih čajeva, čaj od korijena đumbira jedna je od najboljih opcija za jačanje imunološkog sustava.

Previous post Ženske čelične naušnice: što trebate znati
Next post Odaberite idealan vrtni kamin za svoj dom.