Najveći slučaj pranja novca u povijesti

Jedan od najvećih slučajeva pranja novca u povijesti je slučaj skandala teškog 1,9 milijardi dolara u koji je upleten malezijski državni investicijski fond 1MDB. Ovaj skandal uključivao je složene financijske transakcije, lažne tvrtke i korupciju na visokoj razini, a rezultirao je osudom nekoliko pojedinaca, uključujući bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka. Danas postoje IT sustavi za sprječavanje pranja novca o kojima više pročitajte na stranicama gorankrmpotic.eu u ovom članku a mi donosimo detalje najvećeg slučaja pranja novca u povijesti.

Malezijski državni investicijski fond 1MDB osnovan je 2009. za poticanje gospodarstva zemlje i financiranje infrastrukturnih projekata. Međutim, brzo se upleo u kontroverze oko optužbi za pranje novca i loše upravljanje sredstvima.

Godine 2015. Ministarstvo pravosuđa SAD-a počelo je istraživati 1MDB zbog pranja novca i korupcije, navodeći da je više od 4,5 milijardi dolara pronevjereno iz fonda. DOJ je tvrdio da su visoki malezijski dužnosnici, uključujući bivšeg premijera Najiba Razaka, koristili sredstva 1MDB za osobnu korist i za kupnju luksuzne imovine poput nekretnina i umjetnina.

Kako je pranje napravljeno?

Sredstva 1MDB navodno su prebačena na lažne tvrtke i offshore račune u zemljama uključujući Švicarsku, Singapur i Ujedinjene Arapske Emirate. Novac je zatim korišten za raskošne kupnje i vraćen u Maleziju putem posrednika i lažnih faktura.

DOJ je također tvrdio da su neka od pronevjerenih sredstava iskorištena za političke donacije Razaku i drugim malezijskim dužnosnicima. Razak je 2019. godine osuđen za korupciju i pranje novca u vezi sa skandalom 1MDB.

Osim istrage DOJ-a, nekoliko drugih zemalja, uključujući Švicarsku i Singapur, također je pokrenulo vlastite istrage o 1MDB-u i njegovoj umiješanosti u pranje novca. Skandal je imao veliki utjecaj na malezijsko gospodarstvo i rezultirao je podizanjem optužnice protiv nekoliko visokih dužnosnika.

Tko je sve bio upleten?

Ljudi uključeni u skandal pranja novca malezijskog državnog investicijskog fonda 1MDB uključuju visoke vladine dužnosnike, poput bivšeg premijera Najiba Razaka, i pojedince povezane s fondom, poput Jho Lowa i Khadema Al Qubaisija.

Najib Razak

Najib Razak bio je bivši premijer Malezije i predsjednik državnog investicijskog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Bio je upleten u veliku prijevaru koja uključuje 1MDB, uz optužbe da su on i njegovi suradnici pronevjerili milijarde dolara iz fonda i iskoristili ga za osobnu korist. Optužen je za nekoliko točaka optužnice za korupciju i zlouporabu ovlasti u vezi sa skandalom 1MDB.

Jho Low

Jho Low bio je središnja figura u prijevari malezijskog državnog investicijskog fonda. Bio je ključni savjetnik bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka i navodno je igrao ključnu ulogu u pronevjeri sredstava iz državnog investicijskog fonda, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), za osobnu korist. Low je optužen za omogućavanje prijenosa milijardi dolara iz 1MDB na svoje offshore račune, kao i za korištenje sredstava za kupnju luksuznih nekretnina i imovine. Optužen je za više točaka prijevare i pranja novca u vezi sa skandalom 1MDB.

Khadem Al Qubaisi

Nije jasno koja je bila konkretna uloga Khadema Al Qubaisija u prijevari malezijskog državnog investicijskog fonda. Bio je bivši član uprave fonda, poznatog kao 1MDB, i navodno je bio uključen u pregovore vezane uz njegove financijske transakcije. Navodno je bio uključen i u prijenos sredstava s 1MDB na osobni račun na svoje ime. Godine 2016. optužen je za pranje novca i korupciju u vezi sa skandalom 1MDB.

Photo by Pixabay

Previous post Kako nedostatak željeza može utjecati na zdravlje žena
Next post Održavanje bazena tijekom cijele sezone