Pričamo o keramičkim pločicama

Šarene kreamičke pločice

Keramičke pločice se tisućama godina koriste kao podovi, zidovi i pozadinske obloge u domovima diljem svijeta. Ne samo da su lijepe i bezvremenske, već su i nevjerojatno otporne na ogrebotine, mrlje i opće habanje koje bi moglo uništiti bilo koji drugi materijal koji se obično koristi u uređenju doma. Ali prije nego što potrošite svoj novac i kupite kvalitetne keramičke pločice, postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir pri odabiru keramičkih pločica za svoj dom koje će osigurati njihovu dugotrajnost i omogućiti brzu montažu. Slijedite ove savjete kako biste odabrali savršene keramičke pločice za svoj dom!

Tlocrtno planiranje

Keramičke pločice jedna su od najpopularnijih opcija za podove jer su pristupačne, izdržljive i lako se čiste. Međutim, nisu sve pločice jednake. Važno je pronaći stil koji nadopunjuje vaš dom i odgovara vašem proračunu. Počnite s procjenom koje ćete prostorije u vašem domu popločati: kuhinje, kupaonice, dnevne sobe, hodnike ili stubišta. Nakon što se odlučite za sobe, izmjerite površinu svake sobe (duljina x širina) i pomnožite ovaj broj s 30 centimetara.

Važnost podloge

Glavna stvar pri odabiru keramičkih pločica je koju vrstu podloge ćete koristiti. Najbolji izbor je tanka, ali čvrsta podloga, poput šperploče ili cementne ploče, koja će pružiti čvrstu podlogu i olakšati postavljanje. Ako planirate koristiti svoje keramičke pločice u područjima s velikim prometom, kao što su kuhinje i kupaonice, razmislite o upotrebi debljih materijala za podlogu. Oni su skuplji, ali mogu izdržati gust promet i vlagu bolje od tanjih opcija.

Odabir između laminata ili vinilnih pločica

Postavljanje vinilnih pločica

Laminat i vinilne pločice dobar su izbor za vlasnike kuća s ograničenim proračunom. Obje vrste podova su relativno pristupačne, izdržljive i lako se čiste.

Odluka će se svesti na to koji su vaši prioriteti. Vinilne pločice, iako nisu toliko izdržljive kao laminat, lakše se čiste i jeftinije su od laminatnih pločica. Laminat je skuplji od vinila, ali je mnogo izdržljiviji i može se zatvoriti poliuretanom ili voskom. U konačnici, na vama je koju vrstu pločica želite u svom domu!

Različite cijene podnih obloga

  1. Pločice od kamena (niska cijena) – Pločice od kamena su vrsta jeftinih pločica koje se često nalaze u javnim prostorima poput zračnih luka i hotela. Kamen lagan i jednostavan za ugradnju, što ga čini dobrim izborom ako idete “uradi sam” metodom.
  2. Pluto (srednje klase) – Pločice od pluta izrađene su od prirodne kore hrasta plutnjaka i ekološki su prihvatljive jer dolaze iz obnovljivih izvora koji brzo ponovno rastu. Također su pristupačni i nude jedinstven izgled sa svojom svijetlosmeđom bojom i spužvastom teksturom.
  3. Porculanske pločice (vrhunske) – Porculanske pločice se stoljećima koriste diljem Europe, a nedavno su postale popularne kao luksuzna opcija ovdje u Americi. To može biti skupa investicija, ali mnogi se vlasnici kuća kunu u način na koji porculan čini kuhinje istovremeno modernim i klasičnim.

Nanošenje fuge

Prije nego počnete fugirati, provjerite je li područje čisto i suho. Također ćete htjeti očistiti svu prašinu ili dlake vlažnom krpom prije nego počnete raditi na fugiranju pločica. Sljedeći korak je određivanje vrste fuge koja vam je potrebna za vaš projekt. Važno je da odaberete boju koja odgovara ili nadopunjuje vaše postavljanje pločica i druge ukrase u prostoriji u kojoj će biti postavljene.

Zatim ćete htjeti pomiješati žbuku prema uputama proizvođača. Zatim nanesite prvi sloj fuge na jednu stranu pločice, zatim obrišite višak proizvoda s rubova. Na suprotnu stranu nanesite drugi sloj fuge, ali ovaj put prijeđite preko cijele površine. Zapamtite: kada nanosite više od jednog sloja brtvila, pričekajte najmanje 10 minuta između svakog sloja kako ne bi došlo do prebrzog brtvljenja!

Photo by Patrick Hendry on Unsplash

Toskana autobusom Previous post Toskana autobusom
montažna kuća Next post 4 razloga zašto odabrati monažnu kuću