Ulcerozni kolitis i prehrana

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva, što znači da uzrokuje upalu u probavnom traktu. Iako ne postoji lijek za ovu bolest, možete utjecati na simptome i živjeti svoj život na najbolji mogući način uz promjene prehrane i druge modifikacije u načinu života. Važno je naučiti koju hranu trebate jesti ako imate ulcerozni kolitis.

Mliječni proizvodi

Bilo koji sir, svo mlijeko, tvrdi sirevi kao što su cheddar i parmezan. Mlijeko sadrži kalcij koji se koristi za zdravlje kostiju. Međutim, neki ljudi s ulceroznim kolitisom smatraju da pijenje mlijeka (osobito hladnog) uzrokuje grčeve. Također grčevi mogu biti posljedica nedostatka enzima potrebnih za probavu mliječnih proizvoda; umjesto korištenja ovih enzima iz vlastitog tijela, učinkovitije je uzimati suplemente laktaze koje se nalaze u bilo kojoj ljekarni.

Voće

Mnogo je voća bogato vodom i vlaknima, a oni su korisni osobama s ulceroznim kolitisom. Konzumiranje raznovrsnog voća može donijeti i druge zdravstvene prednosti, uključujući vitamine A i C. Banane i kivi su dva izvrsna primjera. Voćni sok se ne preporučuje jer ima visok udio šećera; bolja opcija je cijelo voće ili obični voćni sok (zapamtite: bez dodanog šećera). Također izbjegavajte sušeno voće jer je ono prepuno koncentriranih šećera.

Povrće

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja može uzrokovati različite simptome. Povrće, osobito voće i lisnato zelje, bogato je antioksidansima i pomaže u promicanju zdrave crijevne flore. Kombinacija voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki idealna je za nekoga s ulceroznim kolitisom. Također je važno održavati zdravu prehranu bogatu probioticima jedući jogurt ili uzimajući dnevni dodatak koji sadrži žive aktivne kulture. Razmislite o svakodnevnom uzimanju probiotičkih dodataka kako biste spriječili buduće izbijanje simptoma ulceroznog kolitisa.

Žitarice

Cjelovite žitarice i drugi ugljikohidrati bogati vlaknima mogu smanjiti simptome upalne bolesti crijeva. To uključuje ječam, kukuruz, zob, smeđu rižu, bobice pšenice, heljdu i kvinoju. Pokušajte ih dodati u juhe ili variva ili kao prilog uz večeru. Također možete uživati ​​u maloj zdjelici zobenih pahuljica sa svježim voćem umjesto slatkim žitaricama za doručak.

Meso

Birajte nemasno meso s manje masnoće, kao i bijelo meso poput puretine i piletine. Izbjegavajte crveno meso i prerađeno meso, koje može nadražiti vaš želudac. Meso na žaru ili pečeno meso je bolja opcija od prženog. Kada jedete govedinu, birajte onu u kojoj su životinje hranjene travom umjesto govedine hranjene žitaricama – sadrži više omega-3, koje pomažu smanjiti upalu u vašim crijevima i povećavaju imunološku funkciju.

Masne kiseline

Glavna vrsta masti koja se nalazi u biljnim uljima (kao što je suncokretovo ulje, ulje šafranike ili kukuruzno ulje) je mononezasićena mast. Masne kiseline koje mogu biti korisne za liječenje i prevenciju simptoma ulceroznog kolitisa su oleinska kiselina i palmitoleinska kiselina. Ove masne kiseline se mogu naći u maslinovom ulju, bademovom maslacu, avokadu, kikirikiju, bademima, lješnjacima i kikirikiju.

Pića

Kada patite od želučanih tegoba, treba izbjegavati pića koja sadrže kofein. Kisela priroda kave iritira želučanu sluznicu i pogoršava vaše stanje. Ako baš morate morate piti kavu, ograničite se na jednu šalicu dnevno. Gazirana pića u bocama ili limenkama također se ne preporučuju jer često sadrže fosfornu kiselinu koja može pogoršati vašu bolest. Pijte puno vode, kao i čaj od ljekovitog bilja kao što su đumbir ili kamilica koji pomažu u smirivanju želučanih tegoba.

Previous post Vrijeme je za novi sat?
Next post Ženske čelične naušnice: što trebate znati