Endometrioza, tiha bolest koja pogađa žene

Endometrioza, često nazivana endo, je bolno i često iscrpljujuće stanje koje pogađa oko 5 milijuna žena samo u SAD-u.

Važnost postavljanja dijagnoze

Dijagnoza endometrioze je važna jer vam može pomoći da dobijete pravo liječenje. Postoji nekoliko načina dijagnosticiranja endometrioze, ali najčešći je laparoskopija. Ovo je manji kirurški zahvat koji se izvodi u općoj anesteziji. Liječnik će napraviti mali rez na vašem abdomenu i umetnuti malu kameru. To će im omogućiti da vide sva područja endometrioze. Također je moguće da uzmu neke uzorke tkiva koje bi patolog mogao analizirati.


Povijest bolesti također je važan dio dijagnosticiranja endometrioze. Neki simptomi uključuju kroničnu bol u zdjelici, bol u trbuhu prije ili tijekom menstruacije, probleme s crijevima poput zatvora ili proljeva prije ili tijekom menstruacije, bolan seks, neplodnost, obilne mjesečnice i menoragijju (obilno menstrualno krvarenje). Neke žene nemaju nikakvih simptoma, a otkriju da imaju to stanje putem dijagnostičkog testiranja poput ultrazvuka.

Tretmani za endometriozu

Ne postoji jedinstveno liječenje endometrioze jer je iskustvo svake osobe s tim stanjem jedinstveno. Međutim, postoji nekoliko različitih vrsta liječenja koje mogu biti učinkovite za upravljanje simptomima. To uključuje lijekove, operacije i promjene načina života. Lijekovi poput hormonske kontracepcije mogu pomoći u smanjenju rasta tkiva endometrija. Kirurgija je još jedna opcija, a može uključivati ​​uklanjanje tkiva endometrija ili njegovo uništavanje laserom. Naposljetku, promjene načina života, poput zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i smanjenja stresa, također mogu pomoći u upravljanju simptomima. Ako imate problema s neplodnošću, možda biste trebali pitati svog liječnika o metodama potpomognute oplodnje (ART) poput in vitro oplodnje (IVF).

Kirurgija je uvijek opcija

Kada je riječ o operaciji endometrioze, morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo, sama operacija obično nije bolna. Međutim, možete osjetiti određenu nelagodu tijekom procesa oporavka. Drugo, operacija endometrioze često je vrlo učinkovita u liječenju stanja. Zapravo, mnoge žene smatraju da su se njihovi simptomi značajno poboljšali nakon operacije. Treće, operacija endometrioze nije lijek za stanje, ali može pomoći u upravljanju simptomima i poboljšanju kvalitete života. Na kraju, većina operacija zahtijeva samo noćenje u bolnici. Dakle, ako tražite način da smanjite bol i živite normalnijim životom, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome može li operacija endometrioze biti prava stvar za vas.

A kada razmatrate kirurške opcije, zapamtite ove četiri točke:

  1. operacija obično nije bolna
  2. operacija endometrioze često je vrlo učinkovita u liječenju stanja
  3. operacija endometrioze nije lijek za stanje
  4. četvrto, većina operacija zahtijeva samo noćenje u bolnici

Hormonska terapija može biti učinkovita

Hormonska terapija može biti učinkovit tretman za endometriozu, osobito ako je cilj ublažiti bol. Najčešća vrsta hormonske terapije koja se koristi za liječenje endometrioze su kontracepcijske pilule, koje mogu pomoći smanjiti veličinu endometrijskih implantata i ublažiti bol. Druge vrste hormonske terapije, kao što je terapija progesteronom, također mogu biti učinkovite u liječenju endometrioze. Međutim, važno je napomenuti da hormonska terapija ne liječi endometriozu i moguće je da se simptomi vrate nakon prestanka liječenja.

Treba razmotriti alternativne tretmane

Iako ne postoji lijek za endometriozu, postoje brojni tretmani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma. To uključuje lijekove protiv bolova bez recepta, hormonsku kontrolu rađanja i operaciju. Neke žene također pronalaze olakšanje akupunkturom, masažom i biljnim dodacima. Međutim, važno je upamtiti da ono što odgovara jednoj ženi ne mora odgovarati drugoj. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o svim mogućnostima i pronaći plan liječenja koji vam odgovara. Oni će znati jeste li prije isprobali neke druge tretmane i kako izgleda vaša osobna povijest bolesti. Na primjer, određeni lijekovi ili operacije mogu biti opasni ako ste prethodno bili operirani ili ste u prošlosti koristili određene lijekove. Pripazite da ih ne pomiješate! Također biste mogli istražiti različite vrste kontracepcijskih sredstava na temelju njihovih vlastitih zasluga.

Zašto je endometrioza tabu tema?

Endometrioza se često naziva tiha bolest jer toliko žena pati u tišini. Puno žena ne govori o endomteriozu jer se na nju gleda kao na tabu temu. Postoji i puno dezinformacija o ovoj bolesti. To može otežati pronalaženje točnih informacija i pomoć koja vam je potrebna. Dobra vijest je da su tretmani za endometriozu učinkoviti, ali potrebno je neko vrijeme da počnu djelovati. Važno je posjetiti svog liječnika ako mislite da imate to stanje kako bi on mogao otkriti najbolji tretman za vaš pojedinačni slučaj. Tretmani se kreću od lijekova protiv bolova kao što su ibuprofen ili naproksen, do hormona kao što su kontracepcijske pilule ili terapije progesteronom ili operacije poput histerektomije. Ovisno o vašim potrebama i težini simptoma, jedna vrsta liječenja može biti prikladnija od druge.

Izvor fotografije: Pexels.com

Previous post Prirodni laksativi
Toskana autobusom Next post Toskana autobusom