Posjetite farmu kamenica

cava tours oyster tour

Krenuti na putovanje koje spaja zadivljujuće krajolike, kulturna otkrića i kulinarske užitke ostvarenje je sna svakog strastvenog putnika. Iskustvo uz farmu kamenica i kušanje vina obećava vam pružiti upravo to – jedinstvenu avanturu koja vas vodi slikovitim hrvatskim krajolikom, uranja u bogatu povijest regije i mami vaše nepce najboljim kamenice i lokalno proizvedena vina. Od šarmantnog sela Majkovi do povijesnih zidina Stona i raskošnog Malostonskog zaljeva, tura Oyster farm experience and wine tasting tvrtke Cava Tours nudi neusporedivo gastronomsko iskustvo koje ostavlja neizbrisiv trag u vašem srcu i nepcu.

Selo Majkovi: Pogled na Elafitske otoke

Naše putovanje počinje u ljupkom selu Majkovi, smještenom na brdima s panoramskim pogledom na poznate Elafitske otoke. Dok stižemo, plave vode Jadranskog mora svjetlucaju pod zlatnim zrakama sunca, stvarajući očaravajući prizor. Protežući pogled, možemo svjedočiti zadivljujućem pogledu koji seže od Dubrovnika na istočnoj strani do nacionalnog parka otoka Mljeta i poluotoka Pelješca na zapadu. Ovo slikovito okruženje pruža savršenu pozadinu za bilježenje nezaboravnih trenutaka i snimanje fotografija koje izazivaju strahopoštovanje.

Povijesne zidine i solana Stona

Napuštajući Majkove, naša sljedeća stanica vodi nas do šarmantnog grada Stona, mjesta prožetog poviješću i poznatog po svojim impresivnim gradskim zidinama – najdužem sustavu utvrda u Europi. Izgrađene u 14. stoljeću, ove su zidine sagrađene kako bi zaštitile grad od osvajača i stoje kao svjedočanstvo burne prošlosti regije. Istraživanje povijesnih zidina omogućuje nam da zaronimo u bogatu baštinu i kulturu ovog zadivljujućeg grada.

Osim gradskih zidina, u Stonu se nalazi i najstarija tvornica soli u Europi. Ova tvornica bila je sastavni dio gradskog gospodarstva i povijesti, pokazujući značaj proizvodnje soli u ovom primorskom kraju. Učenje o tradicionalnom procesu proizvodnje soli i njegovoj povijesnoj važnosti dodaje još jedan sloj fascinacije našem putovanju.

Malostonski zaljev: Neodoljiva degustacija kamenica

Iz Stona krećemo prema zadivljujućem Malostonskom zaljevu, gdje i dalje uspijevaju stoljećima stari uzgoj kamenica. Malostonski zaljev ima bogatu ostavštinu uzgoja kamenica koja vuče korijene još iz rimskog razdoblja. Obitelji u ovom kraju generacijama su se posvetile ovom zanatu, a njihova stručnost ogleda se u okusima kamenica koje ćemo kušati.

Po dolasku na farmu kamenica, dobrodošli smo u scenu ravno iz sanjarenja. Azurne vode zaljeva svjetlucaju pod sunčevom svjetlošću, stvarajući osjećaj spokoja. Naši iskusni vodiči, koji dijele nepokolebljivu strast prema uzgoju kamenica, vode nas na putovanje kroz zamršen proces njegovanja ovog delikatnog blaga. Svjedočiti pažljivo održavanim ležištima kamenica i naučiti o životnom ciklusu kamenica Ostrea edulis pravo je otkriće, zbog kojeg cijenimo predanost i brigu koja se ulaže u proizvodnju ovih izvrsnih delicija.

Otkrivanje tajni poznavatelja kamenica

Kako dublje ulazimo u iskustvo kušanja kamenica, postajemo očarani svijetom poznavatelja kamenica. Pred nama je razotkriven svaki korak procesa, od djetinjstva kamenica do njihove najveće zrelosti. Dobivamo uvid u povijest i tradiciju koja je oblikovala naslijeđe uzgoja kamenica u Malom Stonu, gdje su obitelji s poštovanjem prenosile svoje tajne. Njihova predanost kvaliteti i održivosti priskrbila je malostonskim kamenicama međunarodno priznanje, čineći ih pravom delicijom za ljubitelje hrane diljem svijeta.

Napokon dolazi trenutak koji smo željno iščekivali – sama degustacija kamenica. Zamislite elegantno postavljen stol s pogledom na svjetlucavi zaljev, sa svakim detaljem pomno raspoređenim da uljepša naše kulinarsko putovanje. Kamenice, svježe izvađene iz netaknute vode, pojavljuju se pred nama u svoj svojoj prirodnoj raskoši.

Dok uživamo u ovim slatkim zalogajima, uronjeni smo u simfoniju okusa, spoj oceanskih užitaka koji ostavlja naše okusne pupoljke da žude za još. Slana aroma ispunjava zrak, pojačava naša osjetila i mami nas da uživamo u svakom zalogaju ovog oceanskog užitka. Iskustvo kušanja kamenica upotpunjeno je kriškama ljutog limuna, koji nadopunjuju prirodnu slanost kamenica.

Ali gastronomsko putovanje tu ne završava. Naš kapetan broda, pravi stručnjak za proizvodnju kamenica, iznenadio nas je još jednim primorskim užitkom – dagnjama pripremljenim na hrvatski tradicionalni način poznatim kao buzara. Dagnje, sočne i sočne, krčkaju se u mirisnoj mješavini začinskog bilja, češnjaka i bijelog vina. Kapetanovo kulinarsko umijeće dolazi do izražaja dok se prepuštamo ovom ukusnom jelu.

Dok se opraštamo od uzgajališta kamenica, sa sobom nosimo duboko poštovanje prema zamršenom svijetu ispod površine. Stečeno znanje i osjetilna gozba u kojoj sudjelujemo ostavljaju u nama novootkriveno poštovanje prema umjetnosti i znanosti proizvodnje kamenica. Svjetski poznate malostonske kamenice više su puta nagrađivane za svoj izvrstan okus, a tajna njihovog neusporedivog okusa leži u jedinstvenoj mješavini slatke i morske vode u zaljevu. Ova osobita karakteristika osvježava, smiruje, a čak se kaže i da potiče ljubav, čineći ove kamenice drevnim simbolom afrodizijačke privlačnosti.

Osim izvrsnog okusa, kamenice su i potvrda čistoće Jadranskog mora. Kamenice su izrazito osjetljive na svaki oblik onečišćenja mora, pa je njihova prisutnost u Malostonskom zaljevu potvrda netaknutog stanja akvatorija na ovom području. Ekskluzivno sljubljivanje kamenica s lokalno proizvedenim vinima dodatno poboljšava kulinarski doživljaj, nudeći divnu harmoniju okusa koji utjelovljuju bit regije.

Oyster Farm Experience and Wine Tasting Tour izvanredno je putovanje koje spaja prirodne ljepote, kulturnu baštinu i gastronomsko uživanje. Od prekrasnih pogleda na selo Majkovi do povijesnih zidina Stona i gastronomskih užitaka Malostonskog zaljeva, svaki je trenutak proslava bogate povijesti i kulinarske baštine regije. Iskustvo kušanja kamenica je uranjanje u svijet poznavatelja kamenica, putovanje koje nam ostavlja trajna sjećanja i duboko poštovanje prema umjetnosti uzgoja kamenica. Sa svojom jedinstvenom mješavinom slatke i morske vode, Malostonski zaljev nudi kamenice kao nijedna druga, što ih čini blagom koje treba čuvati i gozbom za osjetila. Dok se opraštamo od ove izvanredne avanture, sa sobom nosimo duboko poštovanje prema tajnama svjetski poznatih kamenica i vječnoj privlačnosti obalnih delicija.

Fotografija: Cava ToursOyster farm experience and wine tasting

Prostor za proslave Previous post Vodič za najam prostora za proslave u Zagrebu
najljepša plaža Pelješca Next post Najljepše plaže Pelješca